Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ


          Κορυδαλλός, 21 Νοεμβρίου 2017
ΠΡΟΣ:  Όπως πίνακας αποδεκτών

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Πρόσφατα η παράταξή μας «Δήμος για όλους» επισκέφτηκε όλα τα σχολεία της πόλης μας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς.
Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν η συζήτηση με τους επικεφαλής των μονάδων εκπαίδευσης στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ο στόχος είναι να τα αναδείξουμε ευθέως, σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να δρομολογηθούν ΛΥΣΕΙΣ.
Με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε και καταγράψαμε κάθε ανάγκη, που μας εξέθεσαν οι Διευθυντές των Σχολείων και οι Προϊστάμενοι προσχολικής ηλικίας.
Δηλώσαμε και δηλώνουμε πως θα είμαστε αρωγοί στην αδιάκοπη προσπάθειά τους, χωρίς καμία διάθεση μικροπολιτικής, αλλά ξεκάθαρα, επειδή για εμάς η παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα!
Κύριο μέλημα ήταν, είναι και θα είναι να διασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο στην ασφάλεια και στην υγιεινή των σχολείων που αποτελούν την Κοιτίδα του Πολιτισμού μας, που ανατρέφουν και διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας, δηλαδή την προοπτική και το μέλλον μας.
Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε, συντροφιά με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε μέγιστο βαθμό όσα κουβεντιάσαμε και σημειώσαμε, ως απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Στην Παιδεία δεν χωρούν:
-         Ούτε μίζερες αντιλήψεις
-         Ούτε εκπτώσεις
-         Ούτε μικροπολιτικές τακτικές!!
Κατά την επίσκεψή μας σε όλα τα σχολεία συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε όλα τα προβλήματα και όσα απασχολούν τους Διευθυντές των Σχολείων μας που αφορούν στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.
Παρακάτω  παραθέτουμε τις δικές μας Προτάσεις απέναντι σε όσα καταγράψαμε:
1.     Οριοθέτηση σχέσεων και ευθυνών μεταξύ Εκπαιδευτικής Κοινότητας και Δήμου. Στον τομέα της Παιδείας δεν συγχωρούνται ούτε προσωπικές συμπεριφορές ούτε προσωπικές τακτικές, παρά μόνο ευθύνες και υποχρεώσεις.
2.     Πλήρη εφαρμογή του νόμου ως προς την καταβολή χρημάτων για λειτουργικές δαπάνες από μέρους του Δήμου (ΦΕΚ 318/τ. Β’/25-02-2011 & 1310/τ. Β’/01-07-2015).
3.     Αναλυτική ενημέρωση όλης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας για την επ’ ακριβή κατανομή της χρηματοδότησης τα τελευταία τρία (3) χρόνια άμεσα ή έμμεσα όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4.     Πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση από εδώ και στο εξής.
5.     Εξόφληση όλων των δαπανών σε ΔΕΚΟ και τρίτους από τον Δήμο, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
6.     Άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που έχει αναδείξει ο έλεγχος και οι εκθέσεις των υγειονομικών επιτροπών –όπως σκουριασμένες σιδηροκατασκευές ετοιμόρροπες που απειλούν την ακεραιότητα των παιδιών μας, ακατάλληλες τουαλέτες με σπασμένα πλακάκια και πόρτες που δεν κλείνουν, βρύσες που δεν λειτουργούν και τόσα άλλα..!!
7.     Μετά την σωστή κατανομή των χρημάτων, να γίνει ξεκάθαρο ποιες δαπάνες αναλαμβάνει το Σχολείο και ποιες ο Δήμος. Αυτό θα πρέπει να είναι οριοθετημένο, γραπτό και να μην επαφίεται στον εκάστοτε Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχο ή Υπεύθυνο Παιδείας!!
8.     Έλεγχος στατικότητας των κτιρίων, με τη βοήθεια της Περιφέρειας και των Υπεύθυνων Κρατικών Φορέων.
9.     Άμεσα πρέπει να γίνουν μελέτες πυρασφάλειας των Σχολείων και σταδιακή εφαρμογή τους.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ!!
Συγκεκριμένα:
Ø Είναι γεγονός ότι τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν άφησαν εκτός την παιδεία. Οι περικοπές είναι μεγάλες και αυτό είναι εν γνώσει όλης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας.
 Όμως, πρέπει να ιεραρχήσουμε και να επιλέξουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας.
Ø  Η Παιδεία οφείλουμε να είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα!
Ø Να εξοπλιστεί το σύνολο των σχολείων με Η.Υ., προτζέκτορα και άλλες σύγχρονες συσκευές.
Ø Με γνώμονα αυτό, από τα τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος, προτείνουμε:
Ø Άμεσα στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018, που θα έρθει για ψήφιση το επόμενο διάστημα, να προβλεφθεί το ποσό εκείνο που θα εξασφαλίσει μια ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης σε όλα τα Σχολεία, μετά από μελέτη που θα γίνει.
Ø Δεν διαπραγματευόμαστε άλλο την επίλυση θεμάτων που αφορούν  στην ασφάλεια και υγιεινή των παιδιών μας, αλλά και στην λειτουργικότητα των Σχολείων του Δήμου μας!
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ:
Ειδικότερα  για το Ειδικό σχολείο που στεγάζει τα παιδιά που περισσότερο από  όλα χρειάζονται την μέριμνα και τη φροντίδα μας, επιβάλλεται να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να μην συνεχιστεί η απαράδεκτη διεξαγωγή των μαθημάτων σε λυόμενες αίθουσες.
Είναι άλλωστε δείγμα πολιτισμού η πολιτική μας στάση απέναντι στις ευπαθείς ομάδας της κοινωνίας!!
Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε τα εξής:
1.     Για το ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ :
·        Οι εργασίες που ξεκίνησαν πριν τέσσερα (4) χρόνια, περίπου, στο Ειδικό Σχολείο έχουν σταματήσει και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.
·        Σήμερα οι μαθητές συνεχίζουν να στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας.
Άσχετα με το ποιος ευθύνεται για αυτό το πάγωμα των εργασιών, οφείλουμε να μην ανεχτούμε πλέον αυτήν την κατάσταση!
Ζητάμε άμεσα να στεγαστεί το Ειδικό σχολείο σε κατάλληλες αίθουσες  που θα τηρούν τις προδιαγραφές και θα βοηθούν το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών λειτουργών του.
Εδώ και τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι μαζί να αγωνιστούμε δυναμικά, ώστε να δοθεί λύση!! Ας μην εθελοτυφλούμε!!
2.     Τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας, στον Άνω Κορυδαλλό, φέτος δεν επαρκούν. Του χρόνου είναι άγνωστο, εάν θα καλύψουν τα παιδιά της περιοχής. Για αυτό πρέπει να επαναπροσδιοριστεί γενικά  η αντιστοιχία  «παιδιών– σχολείων» στο Σχιστό Κορυδαλλού.
3.     Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες- ανά εξάμηνο σχεδόν-  για την έναρξη ανέγερσης Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή της οδού Σταματοπούλου, δυστυχώς μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ.
4.     Στην περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας, το 3ο Γυμνάσιο (Ρηνιωτάκη) συνεχίζεται να στεγάζεται -σε χώρο που νοικιάζεται από την Περιφέρεια- που δεν πληρεί τις προδιαγραφές σχολικού κτιρίου!
Είναι ντροπή να συντηρείται μια τέτοια επιλογή εις βάρος των παιδιών μας!
5.     Το ίδιο συμβαίνει και στο 8ο Γυμνάσιο που το κτίριο που στεγάζεται και νοικιάζεται δεν είναι επίσης κατάλληλο.
6.     Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και το 18ο Δημοτικό Σχολείο, που στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο στην οδό Σερρών.
Οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο που είχε προβλεφθεί στην οδό Παπακυριαζή, για να στεγάσει τις ανάγκες του 18ου Δ.Σ. δεν ολοκληρώθηκαν και παρόλο που ήταν στο τέλος, ο ΟΣΚ αρνήθηκε να καταβάλλει το τμήμα απαλλοτρίωσης, και ίσως να χάθηκε η ευκαιρία μιας και δεν υπάρχουν οικόπεδα στον κάτω Κορυδαλλό.
Το τι πρέπει να γίνει μας αφορά όλους!!
·        Ως προς την Σίτιση:
Το μέτρο σίτισης στα σχολεία είναι σε θετική κατεύθυνση. Αυτό όμως, που πρέπει να διευθετηθεί είναι, ότι, εφόσον οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, ο Δήμος πρέπει να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος. Ακόμη και σήμερα δεν έχει προβλεφτεί σίτιση, για περιορισμένο αριθμό παιδιών στα Νηπιαγωγεία της πόλης μας.
Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Διευθυντές, καθηγητές των Σχολικών Μονάδων του Δήμου μας, καθώς και όλους τους λειτουργούς των Δημοτικών παιδικών Σταθμών, που άμεσα ανταποκρίθηκαν και μας ενημέρωσαν επακριβώς για όλα αυτά τα προβλήματα και τις παραλείψεις που δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο τους και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας.
Στεκόμαστε αρωγοί σε όλα αυτά που διεκδικείτε και δηλώνουμε πως θα διατρανώσουμε μαζί σας τη φωνή μας  στέλνοντας αυτό το υπόμνημα σε κάθε αρμόδια αρχή προκειμένου να μην αδιαφορήσουν άλλο, αλλά να γίνει  πρώτη προτεραιότητα η επίλυση και διεκπεραίωση των ζητημάτων σας!
Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε την άμεση υλοποίησή τους!


                                                                             Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού
       «Δήμος για όλους»
            Δημοτικός Σύμβουλος

     Δημόπουλος ΓιώργοςΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

1.     Δήμαρχο Κορυδαλλού
κ.Σταύρο Κασιμάτη
2.     Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού
κ. Θεόδωρο Μερεντίτη
3.     Δ/ντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
4.     Δ/ντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
5.     Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
κ. Μαρία Γιαννακάκη
6.     Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
κ. Γιάννη Πάχο
7.     Προϊσταμένους Νηπιαγωγείων Κορυδαλλού
8.     Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά
κ. Νίκα Λεωνίδα
9.      Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά
κ. Μουμούρη Νικόλαο
10.             Πρόεδρο Δ.Ε.Π. κ. Βάϊο Μανώλη
11.            Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για Θέματα Παιδείας
       κ. Γρηγόριο Γουρδομιχάλη
12.            Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών
κ. Ελένη Γαλανοπούλου
13.             Πρόεδρο Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κορυδαλλού
κ. Άννα Τζαβαλή

14.             Προέδρους Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων όλων των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων